Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Bemutatkozik a Jósa András Múzeum, az Év Múzeuma

  • hétfő, 06 január 2020 12:22
  • Media

A Jósa András Múzeum Nyíregyházán található megyei múzeum, Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye. Fenntartója - a Sóstói Múzeumfaluval és a Kállay-gyűjteménnyel együtt - 2013. január 1-jétől Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Az intézmény 1918-tól viseli Jósa András régész, orvos, antropológus, Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosának nevét. Neki az orvosi hivatásában végzett sokrétű tevékenysége mellett nagy érdeme volt a Szabolcs vármegyei múzeum létrehozásában is. Az 1950-es évektől növekedtek a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények. Az 1979-ben Sóstógyógyfürdő közelében megnyitott Sóstói Múzeumfalu, a kb. 10 hektáron álló szabadtéri néprajzi múzeum. Feladata a megye néprajzi tájegységei - Nyírség, Szatmár, a Beregi-Tiszahát, a Rétköz, a Mezőség - hagyományos népi műemlékeinek, lakóházainak és gazdasági, valamint középületeinek, a falusi élet eszközeinek a megőrzése, ezeknek tudományos és oktató célú feldolgozása, idegenforgalmi bemutatása.

A Múzeum harmadik múzeumi egysége a 2007. novemberétől itt működő Kállay Gyűjtemény, amely az alapító dr. Kállay Kristóf, a Szuverén Máltai lovagrend szentszéki követének akarata szerint a magyarországi fő- és középnemesség hagyatékait gyűjti és mutatja be. 2019.-ben az Év Múzeuma elismerést a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyerte el az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért.

A következő videó összeállítás az intézmény sokrétű tevékenységét kívánja bemutatni az érdeklődők számára.

A Jósa András Múzeum egész évben szeretettel várja mind az állandó, mind az időszaki kiállításaira a Kedves Látogatókat!

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

Media

: