Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Sokakat érint a gyomorégés

Az étkezések után tapasztalt, úgynevezett gyomorégés az egyik leggyakoribb emésztőszervi rendellenesség. Ilyenkor a gyomor záróizma nem zár rendesen, a gyomor savas tartalma visszajut a nyelőcsőbe (ezt nevezik refluxnak, GERD), amely károsítja a nyelőcső hámsejtjeit.

Ekkor a mellkasban égő, infarktus-szerű érzés keletkezik a szegycsont mögött, aminek persze semmi köze a szívhez. Ha a savas tartalom a nyelőcsőben feljut a légcsőig, erős köhögést eredményezhet.

A refluxot gyakran nevezik menedzserbetegségnek, mert összefüggésbe hozható a stresszel. A munkahelyi, de a családi stresszterhelés is, káros hatást gyakorol a tápcsatorna, így a gyomorszáj összerendezett működésére. Bekövetkezhet teljesen egészséges embernél is, ha túlzott nyomás nehezedik a gyomorra: elhízás, terhesség, túlevés, szűk ruha miatt.

A nyelőcső hámsejtjeit védeni kell

A reflux során a nyelőcső nyálkahártyáján a gyomorsav hatására gyulladás alakulhat ki, erre savlekötőket és savtermelődést gátlókat szoktak ajánlani. Újabb eredmények szerint a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáinak egészséges működését egy növényi (édesgyökér, Glycyrrhiza glabra) anyag segítheti, amely képes a nyálkahártyák normál vastagodását támogatni. Az édesgyökér flavonoid hatóanyagai a nyállal keveredve bevonják a nyelőcső hámszövetét, segítik a normál mennyiségű nyálkaképződést, amely szerepet játszik a helyi savasság semlegesítésében, valamint segítik a gyulladásgátló prosztaglandin egészséges lokális termelődését. Tehát nem gyógyítja a refluxot, de a tüneteket szünteti.

A gyomor és nyombél nyálkahártyái sokkal ellenállóbbak az erős savval szemben, de külső hatásokra (stressz, gyógyszerek) fekélyesedhetnek. Az édesgyökér flavonoidjai itt is kedvezőek a prosztgalandin-termelődés fokozására és a nyálkahártyák vastagodására.

Télen kalóriadúsabb, fűszeresebb ételeket fogyasztunk, mint az év többi részében, az étkezések gyakran járnak túlevéssel, ami megterheli a gyomrunkat, az emésztésünket. Könnyen jelentkezik ilyenkor a gyomorégés, a reflux tünete. Hasznos segítséget jelenthet az étkezések előtt bevett édesgyökér-tartalmú rágótabletta, amely segíti a normál gyomorérzet fenntartását, a készítmény tejsavbaktériumával pedig a normál emésztést.

Elérhetőségek:

Pharmaforte Kft.
Cím: 1066 Budapest, Teréz krt. 20.
Telefon: 30/210-0155

E-mail cím:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.pharmaforte.hu

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

: