Aktuális számunk

Kövesd te is!

Partnereink

  • Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület

Fotóriport

AMERIKAI BÖLÉNY SZÜLETETT A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN

  • kedd, 24 máj. 2022 09:54

A vendégek előtt látott napvilágot az amerikai bölény csorda legifjabb tagja. A május közepén született apróság világra jövetelét a csorda tagjai mellett a vendégek is végig nézhették.

A Nyíregyházi Állatpark, mely kontinensenkénti felosztásban mutatja be Földünk élővilágát, számtalan ikonikus állatot mutat be a mintegy 35 hektáros területén.

Észak-Amerika legnagyobb testű képviselője, a kontinens legnagyobb szárazföldi emlőse, az amerikai bölény, amelynek faj hím egyede akár 900-1000 kg-os is lehet. Az Állatparkban élő 1 bikát és 2 tehenet tartalmazó család szépen gyarapodik, hiszen március végén bika borjúval, a most pedig – 9 hónapnyi vemhességi idő után – üsző borjúval gazdagodott. A csorda legifjabb tagja a születése után 1.5 órával már lábra is állt és azonnal csatlakozott a bölény csapathoz. A kis nőstény borjú  fő tápláléka az anyatej, de hamarosan megkezdi a szálas takarmány fogyasztását is.

Az amerikai bölény társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, az állománya elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.


A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság s szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk – mely főként nemzeti parkokba szorult vissza – 50 ezer állatra tehető, s ezzel – úgy tűnik – biztosítva van a faj fennmaradása. 

Téged is vár a Nyíregyházi Állatpark!

 

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: