Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

HIÁNYPÓTLÓ NÉPMESEGYŰJTEMÉNY JELENT MEG ANDRÁSFALVY BERTALAN GYŰJTÉSÉBŐL

  • vasárnap, 21 november 2021 20:44

A néprajztudós 90. születésnapján jelent meg eddig kiadatlan meséinek gyűjteménye Mátyás és a török basa címmel. Az 50-es években gyűjtött és most közreadott dél-dunántúli mesék először jelennek meg a nyilvánosság előtt.

A Magyar Versmondók Egyesülete hosszas, kétéves előkészítő munka eredményeként jelentette meg a Versmondók Könyvtára sorozat legújabb kiadványaként a nyomtatott kötetet és a hozzá tartozó virtuális hangoskönyvet. A gyűjtemény megjelenésének kuriózumát az adja, hogy a kötetben található mesék – más, hasonló meseszövegek kiadásától eltérően – nem közgyűjteményekből kerültek elő, hanem magának a gyűjtőnek a saját archívumából, a hangfelvételek a közelmúltig Andrásfalvy Bertalan birtokában voltak, a sok száz oldalt kitevő jegyzeteket is most először rendszerezték a szakemberek. Ha ez most nem történt volna meg, nyom nélkül eltűnhettek volna el a magyar paraszti kultúra itt felbukkanó jellegzetes kordokumentumai, az élőszóban elmondott népmesék.

Az illusztris kiadványt a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával kiadó Magyar Versmondók Egyesülete a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatta be.

 

A most megjelent kötet az 1950 és 1963 között gyűjtött, a meglévő, dél-dunántúli mesegyűjtéseket gazdagítja. A közreadott 45 mese kilenc település tizenegy mesemondójától származik. A mesék többsége Tolna megyében került rögzítésre, de vannak olyanok is, melyek más tájegységekről (pl.: Perkáta, Tiszasziget) származnak.

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: