Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

PÁSZTORFORGATAG A SÓSTÓI MÚZEUMFALUBAN

  • hétfő, 11 október 2021 16:07

A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja látogatóit a pásztorhagyományokat felelevenítő rendezvényen. Október közepén, Vendel napján a pásztorok számadása és a jószágok behajtása történt. Ekkor rendeztek vásárokat, s lehetőség nyílt a tapasztalatcserére, találkozásokra is. A Sóstói Múzeumfaluban a tavalyi évben először megrendezett, a pásztorok munkáját és mindennapjait bemutató esemény nagy népszerűségnek örvendett, ezért idén is folytatják a hagyományt.

A pásztorforgatagra kilátogatók láthatnak csikós bemutatót, kipróbálhatják az íjászatot, lovas kocsizhatnak az Árpád-kori faluban és a pásztorok által használt eszközök készítésébe is betekintést nyerhetnek. Mi több: a Pásztortűz Hagyományéltető Egyesület a kari­kásostor-bemutató mellett még deresre húzást és asszonyverést is szervez. A bátrabbak rönkdobó és petrencerúdtartó versenyen mérettethetik meg magukat, a nap folyamán pedig többször is ágyúlövés hirdeti majd, hogy az őszi forgatag kezdetét vette. A hamisítatlan vásári hangulatról és a vendégek mulattatásáról a Kuckó Művésztanya gondoskodik.

A rendezvény részeként az őszi betakarítási munkákban is kipróbálhatják magukat a látogatók, megismerhetik a kukorica-feldolgozás munkafázisait (fosztás, morzsolás, darálás), a napraforgó-bugázást és a szőlőpréselést, sőt kézművesedhetnek is. Lehetőség lesz gyertyamártásra, fazekaskodásra és gyógytea-kóstolásra, láthatják, hogyan dolgozik a kovács és a mézeskalács-készítő.

A legkisebbekről sem feledkeznek meg, hiszen egész nap kosaras körhinta és népi játszóház várja majd őket. Persze, senki nem marad éhen: pásztorételeket kóstolhatnak a rendezvényre látogatók, a faluközpontban pedig elmaradhatatlan a helyi termelők és kézművesek vására.

Időpont: 2021. október 16. 10.00-16.00

Helyszín: Sóstói Múzeumfalu Nyíregyháza, Tölgyes u. 1.

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: