Aktuális számunk

Kövesd te is!

Partnereink

  • Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület

Fotóriport

HONFOGLALÁS KORI TÁRLAT – NYÍREGYHÁZÁN A KÁRPÁT-MEDENCE LEGNAGYOBB KIÁLLÍTÁSA

  • csütörtök, 29 április 2021 15:32

A Kárpát-medence legnagyobb honfoglalás kori kiállítását nyitja meg a Jósa András Múzeum. A vándortárlat 2021. május 14-től 2021. november 14-ig marad Nyíregyházán. A Csíkszeredáról érkezett Elit alakult című kiállítást a Szabolcs vezér földje tárlat egészíti ki a múzeumban.

Honfoglalás kori leletek

„A nyíregyházi Jósa András Múzeum rendelkezik Magyarországon a vidéki múzeumok között a legnagyobb honfoglalás kori leletanyaggal és ezért bátorkodtunk csatlakozni ehhez a projekthez. Úgyhogy, ha hozzátesszük ezt a Zempléni, meg a Magyar Nemzeti Múzeumnak a honfoglalás kori anyagát, akkor tulajdonképpen a Kárpát-medencének a legnagyobb honfoglalás kori kiállítását most itt tudjuk megmutatni” – nyilatkozta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Az Elit alakulat című kiállítást a Szabolcs vezér földje című tárlat fogja tematikailag kiegészíteni. Mind a kettő honfoglalás kori leletanyagra épül a Felső-Tisza vidékéről.

„A tárlatban helyet kap minden olyan anyag, ami általában a temetőkből kikerül, amit az elhunyt mellé elhelyeznek, legalábbis az Elit alakulatban mindenképpen így van, hiszen ez a karosi temetők anyaga. A miénkben is főleg temetőből származó leletek kerülnek elő, de igyekeztünk hétköznapi tárgyakat is betenni, a fegyverektől elkezdve, viselethez tartozó elemek, tehát amit úgy gondoltak, hogy az elhunyt mellé be kell tenni, azok itt láthatók” – mondta dr. Körösfői Zsolt, a kiállítás kurátora, a múzeum régészeti osztályvezetője.

A Jósa András Múzeum is megnyitja a kapuit a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók előtt, ahogy a beoltottak száma eléri a négymillió főt Magyarországon.. A cél az, hogy a későbbiekben minél többen, akár iskolai osztályok is szabadon megnézzék a magyar történelem kezdeteit.

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: