Aktuális számunk

Kövesd te is!

Partnereink

  • Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesület

Fotóriport

Könyvajánló: Szin János – Medvepásztor

  • csütörtök, 15 április 2021 11:12

Őszinte vallomás meggazdagodásról és elszegényedésről.

A napokban megjelent egy könyv. Egy a sok közül. Még érződik példányain a nyomdafesték illata, de egyben mindegyiktől különbözik. Medvepásztorról szól. Ilyen kevés van a világban, ám ha a medvepásztor történetesen magyar, és Székelyföldön él barátságban a medvékkel az mindenképpen kuriózum.

Amennyiben csupán a könyv borítóján olvasható gondolatot kapja inspirációnak az ember, bizonyára már az is felkelti az érdeklődését.

„Az egykori dúsgazdag világutazó életveszélyes betegségéből felépült ugyan, de mesés vagyona köddé vált. Tékozló, élvhajhász életét feladva Székelyföldön, a Bodoki-havasokban lelte meg a boldogságot. Egyszerű pásztor ő, a medvék pásztora.”

Önmagában a medvepásztori lét, a természet nyújtotta kiegyensúlyozott, nyugodt és boldog élet is kíváncsivá teheti az embert, Szin János esetében pedig az az út is, ami a Bodoki-havasokig vezetett.

Mennyország

A szentesi férfi sikeres vállalkozásainak köszönhetően fényűző életet élt a kétezres évek elején: százhektáros birtok, mesés otthon, három luxusautó, fedett medence, lőtér, lovak, méregdrága belga és angol vadászkutyák. Vadászat a világ számos egzotikus országában, szilveszter Mexikóban.

Pokol

2002-ben, 34 évesen agydaganatot diagnosztizáltak a sikerembernél. Átlagos hívőként – aki csak akkor fordul az Úrhoz, amikor bajban van – alkudozni kezdett Istennel: mindent feláldozna, csak még élhessen egy kicsit, láthassa felnőni a gyerekeit. Megműtötték, a tumor jóindulatú volt, meggyógyult. 2009-ben aztán végleg becsengettek a milliárdosnak, az egész vagyona elúszott. Az alku valóra vált.

Boldogság

Szin János ekkor készített egy listát azokról a dolgokról, melyeket meg kívánt valósítani, mert pontosan meg akarta tervezni a jövőjét. Ráébredt, az életnek a szépsége az, hogy nem tudjuk, mi történik holnap.

A holnap pedig akkor jött el, amikor kiköltözött Erdélybe, Tusnádfürdőre. Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonában lakott fél évig, ahol az atya ötletére medvelesek építését álmodták meg. Az első 2017-ben Tusnádfürdőn, a második 2018-ban a Szent-Anna tó közelében készült el, Szin János pedig a medvék pásztoraként azóta is fogadja és kalauzolja a turistákat. Ma már nem fogna fegyvert a kezébe, nem lőne egy állatra sem.

Jól tudja, a pénznél fontosabb a boldogság, ő pedig az erdélyi lankák ölelésében megtalálta azt. Ma nem aggódik a pénz miatt, sokkal inkább a medvék érdeklik, akiknek egyetlen ellensége az ember és a civilizáció. Imádja Székelyföldet, imád a medvék között élni, imádja, amit csinál. Úgy érzi, övé a világ legjobb munkája.

 
Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: