Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

FEBRUÁR 21. – AZ ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA

  • szerda, 17 február 2021 13:57
  • 17 View

Az anyanyelv amelyen megszólalunk meghatározza kulturális örökségünket, mellyel az személyiségünk része. Az anyanyelv nemzetközi napja egy olyan történelmi eseményen alapul, mely a mai napig példázza az anyanyelv és annak gyakorlásának a fontosságát.

1999. november 17-én az UNESCO az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította február 21-ét. A fontos történelmi háttéren alapuló világnap az anyanyelv fontosságát, azon belül is annak szabad gyakorlását, valamint oktatását, fejlesztését és a különböző anyanyelvek kulturális diverzitást tartja szem előtt.

A nemzetközi nap története 1952-ben, a bengáli nyelvet beszélő Banglades-ben kezdődött. Akkoriban Banglades még Pakisztán része volt, ahol az urdu lett a hivatalos nyelv, de a döntés tiltakozásokat és tüntetéseket szított a bangladesiek körében, akik továbbra is szerették volna anyanyelvüket használni. A fordulópont február 21-én következett be, amikor a bengáli nyelvi mozgalom tüntetésén a megtorlás szerű rendőri fellépés során több fiatal életét vesztette. Nem sokkal a tragikus kimenetelű eseménysorozat után napirendre került a nyelvi kérdés Pakisztánban. Ez a nyelvi mozgalom az egyik leginspirálóbb történelmi eseményként jelent meg az emberek mindennapjaiban.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is nevezünk anyanyelvnek, és miért jelenti a kulturális örökség egyik fontos részét.

Anyanyelvnek nevezzük a kisgyermekkorban előszörre elsajátított, később probléma nélkül használt nyelvet. Ez lehet egy országnak a hivatalos nyelve is, de lehet egy kisebbségi nyelvként megjelenő, nem hivatalos nyelv is. A különféle anyanyelvek színesebbé, gazdagabbá teszik a kultúránkat, akár országos, akár európai szinten nézzük.


A folyamatosan változó, fejlődő anyanyelvünk a kultúránk és identitásunk része. Nem fogunk tőle megszabadulni, nem engedjük elfelejteni, mely az egyik legalapvetőbb kulturális örökségünk lakhelytől, életkortól és társadalmi helyzettől függetlenül. A nyelv több kulturális elemet is összeköt, a nemzetünket, a hazánkat.


 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: