Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

MEGÚJULT A NYÍREGYHÁZI EVANGÉLIKUS NAGYTEMPLOM BELSEJE

  • szombat, 30 január 2021 12:08
  • 49 View

Visszakapta régi fényét a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom belső tere. Ez Magyarország második legnagyobb evangélikus temploma, amely a mintegy kétezer fős befogadó képességével Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a legnagyobbnak számít ezen a téren. Nyíregyháza legrégebbi műemlék épületét kormányzati támogatással sikerült felújítani.

A templom külseje és tornya az ezredforduló első éveiben újult meg, így most a fő hangsúly a belső terén volt – ismertette Dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze. Annak díszítettsége, sejtelmes atmoszférája különlegessé teszi a protestáns templomok között. Egyediek az építészeti megoldásai is, az erődszerű megjelenése pedig mintegy hangsúlyozza a bejárat fölött elhelyezet „Erős vár a mi Istenünk” jelmondatot, amely Luther Mártontól származik.

Milyen részeket érintettek a munkálatok?

A belső díszítőfestést, a karzat mellvédjén végig futó díszítő fém rácsokat, az oltár körüli rekesztőrácsot, a XVIII. század végén készült oltárt, a szószéket és orgonaszekrényt, valamint kívül a nyílászárók körüli kőkereteket is. Ezen kívül megvalósult az elektromos hálózat és egyéb vezetékek teljes felújítása és elrejtése. Az emeleti szinten pedig megtörtént a nyílászárók cseréje, a padok, szélfogók javítása és újrafestése, illetve a padfűtés kiegészítése, hatékonyabbá tétele is. A legizgalmasabb tennivaló talán a bordaívek és boltívek repedéseinek úgynevezett „falvarrással” való eltüntetése volt. A költségek jelentős részét a restaurálási munkálatokra kellett fordítani.

Kik végezték el azokat?

A terveket a Co-Opció Bt., Rezsőfi Ágnes Építész Irodája készítette, a generálkivitelezést az Euró-Mádi Kft. kapta meg. Az oltár, a szószék restaurálását pedig Sztrakai Judit festőművész-restaurátor, és Ő felügyelte Király József és Király Géza díszítőfestők munkáját is. A fémrestaurálási tevékenységet Lehoczky Tivadar fém-szakrestaurátorra bízta a kivitelező.

Mikor kezdődött a felújítás, meddig tudták használni előtte a templomot?

Bár a munkálatok már 2019. végén elkezdődtek, még használni tudtuk tavaly március közepéig, amíg a járvány helyzet alakulása miatt végül online istentiszteletek tartására kényszerültünk. A veszélyhelyzet feloldása után azonban már nem volt lehetőségünk nagytemplomi istentiszteletre, hiszen a templom teljes egészében fel volt állványozva, így a – szintén kormányzati támogatás segítségével – felújított gyülekezeti házunkban tartottuk a központi istentiszteleteket.

A legnagyobb gondot az esküvők okozták. Hála Istennek, ha kisebb létszámmal is, de helyet tudtunk adni az esküvőknek a kisebb templomainkban és imaházainkban, és nem egyszer testvérfelekezeteink segítettek ki, adták át a templomukat erre a célra.

A munkák befejeződtek. Elégedettek az eredménnyel?

Igen, már megcsodálhatjuk a felújított templombelsőt a maga teljes szépségében. Az épületben a régi pompájában ragyog lenyűgöző kék-arany díszítőfestés is. El szeretném még mondani, hogy a „Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomért” és a „Segítség Háza a Tirpák Utódokért” nevűalapítványaink ugyancsak hozzájárulnak a Nagytemplom felújításához: magukra vállalták a modern technikai felszerelések (kamerák, tévéképernyők és a hozzátartozó elektronikai berendezések, vetítővászon és az azt mozgató-elrejtő szerkezet) beszerzését, költségeit. Így nem lesz akadálya annak, hogy a megújult Nagytemplomból is közvetíteni tudjuk majd istentiszteleteinket.

Azokon mikor lehetnek majd személyesen is jelen hívek?

Jó reménység szerint 2021. januárjának utolsó vasárnapján, amely egyben a hónapnak is az utolsó napja, azaz 31-én. Istennek adunk hálát azért, hogy templomunk felújítását megérhettük, és reménykedünk abban, hogy a járvány és a felújítási munkálatok miatt korlátozott gyülekezeti élet újraéledését ösztönözni fogja a megszépített templombelső. Élő kövek nélkül ugyanis a legszebb templom is értelmét veszíti! – mondta végezetül Dr. Kovács László Attila.

Köszönöm a beszélgetést!
Nádasi Zoltán

Fotók:Nádasi Tamás

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: