Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

VIDD HAZA A SZAKKÖRT KARÁCSONYRA!

  • szerda, 23 december 2020 12:21
  • 32 View

A SZAKKÖR a Nemzeti Művelődési Intézet 2020 decemberében indult, új tudásmegosztó felülete. Célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba online vonja be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

A felület bemutató-videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége segítségével a portál indulásakor a gyöngyfűzés, a hímzés, a csipkeverés és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg a felület látogatói közel százhúsz videó segítségével, de hamarosan – a partneri kör bővítésével – a közművelődési intézmények szerteágazó szakköri világa válik elérhetővé a felületen.

A SZAKKÖR segítő kezet nyújt mindazoknak, akik területileg – akár mozgásuk korlátozása, akár a koronavírus-járvány vagy a földrajzi távolságok miatt – nem érnek el tevékenységi formákat és azoknak is, akik bátortalanabbak a közösségi aktivitások terén, vagy még nem döntötték el, hogy milyen közösséghez csatlakozzanak.

A SZAKKÖR nem ismer országhatárokat, annak tartalmai elérhetőek az egész Kárpát-medencében és a távolabbi diaszpórákban is. A szakkörvideók visszanézhetőek, reklámmentesek és részegységekre tagoltak, így, ha elsőre nem is sikerül elsajátítani valamit, akkor sem marad le semmiről a résztvevő. A tevékenységekben való elmélyülést eszköz- és alapanyag-lista, segédanyagok, szakirodalom-jegyzék, mintarajzok, fotók, leírások is kiegészítik.

A SZAKKÖR összeköt és lehetőséget biztosít mindazoknak, akik tanulni vágynak, vagy éppen a szabadidejüket otthoni körülmények között szeretnék hasznosan eltölteni.

Az időpontot természetesen mindenki saját maga választja: lehet reggel vagy este, hétköznap vagy hétvége. Különösen fontos lehet mindez napjainkban a családok számára, akik az aszakkor.hu weboldalra belépve a megszokott karácsonyi programok, foglalkozások pótlására otthonukba varázsolhatják a magyar kultúra tradicionális kézműves tevékenységeit.

A Nemzeti Művelődési Intézet állami közfeladatot ellátó, közösségépítés iránt elkötelezett módszertani közművelődési intézményként bízik abban, hogy az oldal felhasználói a későbbiekben nem állnak meg az online felhasználásnál, és az alapismeretekkel felvértezve csatlakoznak a számukra területileg megközelíthető közművelődési intézmény közösségeihez.

Szakkör nincs szakkörvezető nélkül, így a videókban az egyes tevékenységek mesterfogásaiba felkészült szakkörvezetők avatják be az érdeklődőket, és türelmesen, tudásuk legjavát adva magyarázzák el a tennivalókat.

A Nemzeti Művelődési Intézet 2021 első hónapjaiban induló új szakköre a kosárfonás rejtelmeibe vezeti majd be az érdeklődőket, továbbá az internetes felület hat magyarországi agóra közreműködésének köszönhetően néhány héten belül – többek között – film, képzőművész, kerámia, kézműves, rajz, repülőmodellező és foltvarró szakkörökkel is bővül.

A felület webcíme:
https://aszakkor.hu

Projektvezető (ötletgazda) és koordinátor:
Nemzeti Művelődési Intézet (Lakitelek)

Partnerszervezetek:

  • Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Szolnok)
  • AGORA Szombathelyi Kulturális Központ (Szombathely)
  • Együd Árpád Kulturális Központ (Kaposvár)
  • Erkel Ferenc Kulturális Központ (Gyula)
  • Hírös Agóra (Kecskemét)
  • Népművészeti Egyesületek Szövetsége
  • Váci Mihály Kulturális Központ (Nyíregyháza)

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: