Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Olvasópróba a Móricz Zsigmond Színházban – Viktor Pelevin: A rovarok élete

  • kedd, 03 november 2020 14:08
  • 113 View

A Móricz Zsigmond Színház művészei megtartották A rovarok élete című előadásuk olvasópróbáját. Az előadást Kovács D. Dániel rendezi, a bemutatót pedig, – amennyiben a járványügyi helyzet is úgy engedi – 2020. december 11-én láthatja a közönség a Krúdy Kamara színpadán.

Egy krími üdülőhelyen alkoholmérgezést kap a helyi lakosság véréből próbát venni érkezett amerikai szúnyog, a ganajtúró bogár saját példájával teszi világossá a fia számára, mi az élet értelme, a hangyalány romantikus szerelemről álmodik, de sivár magány lesz a sorsa, egyetlen lánya is elhagyja. És közben ragyognak a csillagok, hullámzik a tenger, születnek és meghalnak a rovaremberek.

 

Pelevin írásaiban olykor élesen elkülönülve, máskor egymásba átmosódva, egyforma intenzitással vannak jelen a groteszk, abszurd, fantasztikus elemek és a realista leírás; a klasszikus regény- és novellaírói fogások gyakran Stephen King-i, kafkai, esetleg a gótikus regény és a modern (posztmodern) szövegirodalom eszköztárába tartozó módszerekkel ötvöződnek.” (Bratka László, Kalligram VIII. évf., 1999. október)


Závada Péterrel ötödször dolgozik együtt a nyíregyházi társulat – kell is ez a bizalom, hogy e szokatlan alapanyagban megtalálják azt a színházi formát, amellyel érvényesen mesélhetnek e fantasztikus-furcsa világról, mégis saját hétköznapjainkra, konfliktusainkra ismerhessünk benne. Az Embert teszik terráriumukba, hogy nagyítókkal vizsgálhassák kicsinységét. Az előadás rendezője, Kovács D. Dániel a fiatal rendezőgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, Junior Prima díjas alkotó. Rendszeresen dolgozik a budapesti Katona József Színházban, de rendezett a Vígszínházban és az Örkény Színházban is.

Stáblista

Szereplők:

Arnold/Nyikolaj: Illyés Ákos
Artur/Maxim: Martinkovics Máté m.v.
Sam: Géczi Zoltán m.v.
Marina: Széles Zita
Szonya: Szabó Márta
Szása: Kuthy Patrícia
Natasa: Tenki Dalma m.v.
Nyikita/Kisfiú: Staub Viktória
Arcsibald/Apa: Tóth Károly
Zinaida: Fridrik Noémi 

Továbbá:
Alvó Férfi; Jegyszedő a moziban; Nézők a moziban; Filmszereplők; Táncolók a téren; Reszkető Nő; Pincérnő; Tábornok 1.; Tábornok 2.; Banzáj, a kutya; Asszony, aki rászól; Hék, vagyis rendőrök

Alkotók:

Szövegkönyv: Závada Péter
Dramaturg: Bíró Bence
Díszlet- és jelmeztervező: Horváth Jenny
Zene: Csizmás András
Súgó: Kovács Katalin
Ügyelő: Sárközi István
Rendezőasszisztens: Demeter Anna
Rendező: Kovács D. Dániel

Kamaraszínpadi bemutató:

2020. december 11., péntek 19.30 óra
Krúdy Kamaraszínpad

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: