Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Nyíregyházi érték leszünk! – Beszélgetés Juhász Csabával, a Zero2Hero E-sport Academy vezetőjével

  • vasárnap, 04 október 2020 12:08
  • 38 View

Az e-sport és a körülötte kialakult verseny-sport dinamikusan fejlődő csapatjátékká nőtte ki magát. Nyíregyházán fiatalok egy lelkes csapata elhatározta, hogy városunkat a sportág fellegvárává, meghatározó központjává teszi akár úgy is, hogy az e-sport szó hallatán a szülőknek ne csak annyi jusson az eszébe, hogy a gyerek már megint a gép előtt ül és lövöldöz…

Honnan jött az ötlet és a merész jövőkép?

Évek óta játszom én is, és pszichológia szakos egyetemista barátaimmal egyre gyakran merült fel a beszélgetéseinkben, hogy lehetne ezt sokkal okosabban és jobban is csinálni. Az első tapasztalatainkat saját gyakorlatunkból szereztük, aztán belemerültünk a világhálón található információs tengerbe. Amit a kezdetektől biztosan tudunk az az, hogy a gyerekek és a fiatal felnőttek életében egyre nagyobb szerepet játszanak a virtuális játékok, és ha ez magányos szórakozás marad, akkor sem a személyiségfejlődésben, sem a képességek szintjén nem okoz majd örömet, sikerélményeket.

Ekkor létrehoztátok a Zero2Hero szervezetet, melyről már meghatározó youtuberek is beszélnek. Mi a célotok?

Természetesen, mint minden szervezetnek nekünk is vannak rövid távú céljaink, és persze nagyratörő álmaink is. Alapcéljaink között az szerepel, hogy lehetőséget teremtsünk minden hozzánk fordulónak, hogy egyéni képességeik fejlődhessenek, hogy erősségeik állandósuljanak, gyengeségeik pedig javuljanak. Ehhez a módszertani segítségnyújtás mellett a játék pszichés jelenségeit is formáljuk, nagyon leegyszerűsítve azt mondom: megtanítjuk, hogyan tud higgadtan játszani, adott helyzetekben nyugodt maradni. Erre épülve a következő szint a csapatban működés képességének kialakítása, fejlesztése. Látszólag ez a játék természetéből adódik, de az igazi profizmus ott kezdődik, hogy együtt játszom valakivel, figyelek rá, segítem, tanulom őt, ugyanakkor határozottan és magabiztosan haladok azon az úton, amit célul tűztem ki. A következő lépés pedig a versenyeztetés. Azt tervezzük, hogy rendszeres versenyeket írunk ki, például középiskolásoknak, ahol megmérettetnek a hozzánk csatlakozók, eljuttatjuk őket a különböző szintű nemzeti és nemzetközi versenyekre. Mi ligákban gondolkodunk, csapatokban, sportszervezetekben, egyszóval egy izgalmas működő, lüktető sportágban.

Miért gondoljátok, hogy azok a gyermekek, felnőttek, akik otthon szívesen töltik így a szabadidőjüket, egyszer csak úgy érzik, hogy jobb lesz nekem, ha megkeresem a Zero2Hero-t hogy faragjanak belőlem profi játékost?

Nagyon fontos kérdés. Több választ is tudunk adni. Az egyik az, hogy akik már keresnek bennünket, mindig azzal kezdik, hogy x éve játszom, de most már szeretnék fejlődni. Vagyis a játék egy bizonyos szintjén kialakul az a belső igény, hogy sikeresebb akarok lenni. Olyan, mint a nyelvtanulás. Eleinte úgy érzed, hú, de sokat tudok már, majd egyre inkább azt, hogy még mennyi mindent nem. A kérdés egy másik dolgot is felvet. Az e-sport nemcsak a versenyzésről szól. Pontosan ezt szeretnénk megértetni a diákokkal, fiatalokkal. A fociban vagy az atlétikában sem lesz mindenki élsportoló, de ha rendszeresen játszik, sportol, edz, akkor erősebb lesz, gyorsabb, taktikusabb, kitartóbb. Az e-sport is ilyen. Erősíti az állóképességet, a figyelemkoncentrációt, a gondolkodást, formálja a szemlélet, alakítja az egészséges emberi kapcsolatokat, erősíti az egot és még sorolhatnám. De ehhez kell egy csapat! Kellenek, edzők, gyúrók, pedagógusok, orvosok és pszichológusok. Ezt kínálja a Zero2Hero.

Kiknek és hol kínálja?

Jelenleg a központi bázisunk a Leonardo Média Akadémia Gimnázium épületében van, és a jelenleg elérhető legjobb felszereltségű tantermeinkben – amit mi az e-sport kondi-termeinek is nevezünk – az iskola nappali gimnazistái már órakeretben ismerkednek az e-sport alapjaival, és erősítjük a szükséges kompetenciákat. Emellett a komolyabban érdeklődők délutáni szakkörökre is járhatnak. A délutáni foglalkozások már elérhetők más középiskolások számára is, akiket egy-egy szintfelmérés alapján sorolunk csoportokba. A felnőttképzés keretében folyamatosan hirdetjük és indítjuk a 10 hónapos E-sport alapok a gyakorlatban elnevezésű saját programunkon alapuló engedélyezett képzésünket, amit minden 16 éven felüli érdeklődőnek ajánlunk. Az órák nagy része online módon zajlik, de lehetőséget adunk arra is, hogy kontaktórákon részt vegyenek. Nyilván a személyes részvétel földrajzilag behatárolt, mert jelenleg csak néhány nagyvárosban tudjuk ezt biztosítani: Nyíregyházán kívül Debrecenben, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Pécsen. A cél nyilván a teljes lefedettség. A kialakított termeinkben egyébként törekszünk arra is, hogy a professzionális gépek mellett a helyiségek kialakítása is tükrözze a tevékenység hangulatát.

Mitől lesz mindez nyíregyházi érték?

Nagy többségünk nyíregyházi születésű, itt élünk, itt voltunk középiskolások és ide jöttünk haza az egyetemekről. Mi innen szeretnénk valami nagydolgot csinálni. Annak örülnénk, hogyha egyre több embernek beülne a fülébe az, hogy Nyíregyházáról jöttem, Nyíregyházát képviselem. Ma már nincsenek távolságok, az e-sport világában különösen nem, bátran vállalható, hogy akár az egész világ gamereit megtanítsuk a város nevének helyes kiejtésére. Ha majd egyre több versenyt tudunk szervezni, sok-sok embert idehívni, akkor a játékok mellett megismerhetik a mi városunk szépséget, különleges nevezetességeit és befogadó szívű embereit is.

Zero2Hero

Bázis: LEONARDO Média Akadémia Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium
Nyíregyháza, Báthori u. 5.
Telefon: 30/561-2368
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: