Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

MÓRICZ ZSIGMOND: MAGYAR MESÉK – A VÁSÁROSNAMÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN

  • szombat, 05 szeptember 2020 18:58
  • 40 View

Móricz Zsigmond munkájára mindig nagy hatással volt a vidéki élet, az ott élő emberek gondolkodása, káprázatos nyelvezete és leplezetlen humora. Sokat foglalkozott azzal, hogy a pesti orfeumok  komédiáinak “népi ellenszerét” megalkossa. Az évek során gyűjtött vidéki epizódokból, ötvözve saját írói zsenialitásával az 1920-as évek végére körvonalazódott a Magyar Mesék dramaturgiája, amely a paraszti élet szívmelengető csokra.

Az előadásban négy mini-vígjátékot vittek színre, amely a szerelembe és házasságba bonyolódott nő-férfi kapcsolatok üde, vaskos humorral átszőtt pillanatait tárja elénk. Bepillantunk a nászéjszakára készülő ifjú pár első perceibe, amelyet a forró szerelem mellett heves veszekedés tölt ki a hozományról. Őket követi a házasságba belefásult, a lélekvándorlás tana miatt egymást csépelő házaspár esete, míg az Ember elmenekül az Asszony savanyú képe elől a kocsmába, addig a testi-lelki szeretetre vágyó asszonyság szemet vet a szomszédra.

A második részben az asszonyi hűségről és esendőségről bölcselkedik két mezei csősz, és bizonyítják rájuk asszonyaik, hogy milyen bolondok is ők. Mindezt a zsémbes nejétől és a gyakori lumpolástól elgyötört gazda éjszakai kalandjai koronázzák meg, hogy a végére mindenki belássa: az Embert, az Asszonyt, a Lovat meg a Tehenet a Jóisten is egymásnak teremtette felhőtlen komédiázásra.

A Magyar Mesék elképzelhetetlen lenne zene, dal és tánc nélkül. Ivancsics Ilona rendezésében megjelennek a néptánc és zene legszebb elemei. Kiváló művészek ropják a táncot, és virtuóz zenészek húzzák a talpalávalót. Egy felejthetetlen estét élhet át, amiben a szerelem, a humor, a zene, és a tánc mindenkit elvarázsol.

Stáblista:
Szereposztás:

Ember/Tengericsősz: Benkő Péter
Asszony/Bugyikné: Csomor Csilla
Mari/Szépasszony: Kiss Emma
Feri/Dinnyecsősz: Hajnal János
Szomszéd/Bugyik: Király Adrián
Juli/Csúf asszony/Banya: Nemcsók Nóra 

Közreműködők:

Tánckar: Duna Művészegyüttes művészei
Zenekar: Dulai Zoltán és bandája

Alkotók:

Rendező: Ivancsics Ilona
Rendező asszisztens: Marinkovics Zsófia
Koreográfus: Juhász Zsolt
Látvány: Sebők Péter 

Az előadás ingyenes, de felajánlásával támogathatja,  Kántor Boróka 5 éves Vásárosnaményi kislány gyógyulását.

Időpont:
2020. szeptember 11. 18.00

Helyszín:
Vásárosnamény-Gergelyiugornya Művelődési Ház, Vásárosnamény, Rákóczi Ferenc u. 9

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: