Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

ÚJ VILÁG JÖN: MEGSZŰNT A VESZÉLYHELYZET MAGYARORSZÁGON!

  • csütörtök, 18 június 2020 22:07
  • 33 View

Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt. Ezt követően a Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök által aláírt törvény a veszélyhelyzet megszűntetéséről.

Véget ért a veszélyhelyzet, hatályát veszíti a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény. A járványügyi készültségről szóló törvény 2020. december 18-ig lesz hatályban.

A szerdai közlönyben több fontos kormányrendelet is megjelent, ami az új, veszélyhelyzet utáni időszak szabályait tartalmazza.

Az új intézkedési szabályok:

A 285/2020 (VI.17.) számú kormányrendelet szerint ezentúl, az alábbi szabályokat kell betartani:

  • Továbbra is mindenkinek kötelező a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során szájat és orrot eltakaró eszközt viselni.
  • A fentiek alól kivételt képeznek a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúk.
  • A kormány eltörölte az idősek vásárlási idősávját.
  • A vendéglátóhelyek alkalmazottainak a helyiség zárt részében szájat és orrot eltakaró eszközt kell viselniük a vendégek által is használt térben.
  • A zenés, táncos rendezvények akkor tarthatók meg, ha az ott egy időben jelenlevők száma nem haladja meg az 500 főt – ebbe beletartozik az ott dolgozó személyzet is.
  • A veszélyhelyzet megszűnésével továbbra sem léphetnek be Magyarország területére a nem EU-s, valamit a nem EGT-megállapodásban részt vevő tagállamok lakói, csak bizonyos kivétellel. Ilyen kivételnek számít például bírósági eljárásban való részvétel,  hatósági meghívólevéllel igazolt üzleti út, egészségügyi ellátás beutaló birtokában, tanulmányi vizsgakötelezettség, bizonyos fuvarozási tevékenység stb. Ezeket mind okirattal kell igazolni.
  • A fizetési moratórium ugyanakkor nem szűnik meg, az továbbra is 2020. december 31-ig van érvényben, amelyet a kormány meghosszabbíthat, a moratórium lejárta ugyanis nincs veszélyhelyzethez kötve.

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: