Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

SÁRGASZAKÁLLAS MAKI IKREK SZÜLETETTEK A NYÍREGYHÁZI ÁLLATPARKBAN

  • szerda, 03 június 2020 14:40
  • 117 View

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkár szigetétől mintegy 400 kilométerre Mayotte-szigetén található, ezért Mayotte-makiként is emlegetik őket.

Az anyjukba csimpaszkodó kölyköket most testközelből is meg lehet csodálni a felújított Trópusi házból nyíló maki erdőben, hiszen a látogatók közöttük sétálhatnak.

Az 5 hetes kölykök 130 napi vemhesség után születettek és jelenleg leginkább anyjukba kapaszkodva, annak hátán lovagolva töltik mindennapjaikat. A kicsik fő tápláléka még az anyatej, de már elkezdték a lédús édes gyümölcsök fogyasztását is. A sárgaszakállas makik idejük nagy részét a lombok között töltik, ahol előszeretettel napoznak és pihennek, de alkalmanként, – elsősorban kora délután – lemerészkednek a talajszintre is élelem után kutatni, ilyenkor az sem zavarja őket, ha a vendégek lába között kell sétálni.

Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsinyük, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják a csapattagok, amely a két kicsivel együtt már 8 tagot számlál. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

Mint a makifélék mindegyikét, így a Mayotte-maki fennmaradását is az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között az Európai fajmegőrzési Program keretében tervszerűen tenyésszék őket.

Európában mindösszesen 43 egyedet tartanak állatkertekben, s az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban él tenyészcsapat ebből a ritka makifajból.

Téged is vár a Nyíregyházi Állatpark!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: