Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A PÁVIÁNOK DOMBJA, AHOL MINDIG ZAJLIK AZ ÉLET

  • szombat, 30 máj. 2020 10:01
  • 155 View

A Nyíregyházi Állatpark páviáncsapata az ország legnagyobb hordája, hiszen 50 felnőtt egyedet és számtalan utódot mutat be a park, az Afrika panorámát megjelenítő kifutórendszerében, ahol egy hatalmas dombon lehet meglesni mindennapjaikat.

A kifutórendszerben 10 kis állat született, s az egy csapaton belül élőknek az apja ugyanaz, hiszen ez a faj háremekben él. A háremurakat játszi könnyedséggel meg lehet különböztetni, hiszen nem csak kétszer nagyobbak a nőstényektől, de vállukat hosszú vastag ezüstös szőrköpeny borítja, és tekintélyes szemfogakkal rendelkeznek. A most született kölykök a felnőttektől eltérően egész sötét szőrűek s anyjuk hasán vagy hátán csimpaszkodva fedezik fel a világot. A kifutóban több háremet is meglehet figyelni, akik biztos távolságból figyelik egymást, s sosem vegyülnek.

Mindenevő állatok, étrendjükben a növényi eredetű táplálék mellett nagy számban fogyasztanak állati eredetű eleséget (tojásokat, rovarokat, kisebb emlősöket és madarakat) is. Kommunikációjuk változatos és összetett. Egyaránt jellemző rá vizuális jelek használata hangjelzések alkalmazása éppúgy a szociális kapcsolat megszilárdítása, a kurkászás.

Az IUCN felmérése szerint nem fenyegeti kipusztulás a fajt. A mezőgazdasági területek növekedése miatt ugyan állandó összetűzésbe kerülnek az emberrel, de a bőséges szaporulat és a jó alkalmazkodóképesség ellensúlyozni tudja az őket érő negatív hatásokat.

Téged is vár a Nyíregyházi Állatpark!

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: