Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

KÖNYVAJÁNLÓ – CHRISTINA BAKER KLINE: ÁRVÁK VONATA

  • hétfő, 16 december 2019 10:03
  • 183 View

1854 és 1929 között elhagyott gyerekek tízezreit szállították vonaton az Egyesült Államok keleti partvidékéről a közép-nyugati országrészbe. A gyerekek sorsa csak a vakszerencsén múlott: vagy befogadó, szerető családra leltek, vagy gyermekkorukat és fiatalságukat kemény munkával, szolgaságban töltötték.

Egy kormányprogram keretében különböző családokhoz kerültek a gyerekek. Mint utólag kiderült, nem feltétlenül vitték jó helyre az árvákat, a meleg, családi környezet helyett gyakorlatilag munkatáborok várták őket. A regény szereplőinek élete olyan, amilyen a lelencvonatok utasaié lehetett: névváltoztatások, folytonos bőröndbe pakolások, nemi erőszak, mocsok és megaláztatás jellemezte leginkább a gyerekek életét. S a rettenetes sorsok mögött kérdések sokasága lappang: Mit jelent valahová tartozni? Mi a család? Lehet-e szülői elfogadásra váltani a kizsákmányolás igényét? A regény kiindulópontja a lelencvonatokkal utazó két lány, majd nő élete, illetve kettejük barátsága. Vivian Daly és Molly Ayer története embert próbáló életkezdet és egy nagyszerű, tiszta, igaz barátság szép regénye.

Emellett az Árvák vonata Amerika egy olyan időszakába és szegmensébe kalauzolja el az olvasót, melyről eddig keveset tudhattunk. A történetben Vivien Daly és Molly Ayer két különböző korszakban szenvedte el az amerikai gyereknevelési szisztéma balsorsokat generáló döntéseit – Molly balhés leányzó, aki úgy úszhatja meg a fiatalkorúak börtönét, hogy elvállalja az idős hölgy, Vivian Daly házának teljes takarítását. A padláson való rendbetétel közepette aztán előkerülnek Vivian régi emlékei, s kiderül, hogy a két nő sorsa kísértetiesen hasonlít egymásra.

Christina Baker Kline regénye részletekben gazdag, nagyívű történetet mesél el, melyben egyformán szerephez jut a történelem, az egyéni kitartás, a váratlanul köttetett barátság lehetősége és magunkban tartott titkok sorsfordító szerepe.

"Ez a regény két makacs, bátor nő története... A valahová tartozás, a család, az elfogadás iránti vágyról szól, no meg arról, mit kell tennünk ahhoz, hogy ezek a vágyak valóra is váljanak." (Kathleen Kent)


Forrás:
https://www.libri.hu/konyv/christina_baker_kline.arvak-vonata.html

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

: