Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

ÁDÁM ALMÁI – A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • szerda, 11 december 2019 13:55
  • 193 View

Az Anders Thomas Jensen filmforgatókönyve alapján készült színdarabot december 6-án mutatták be a teátrumban Szabó Máté rendezésében.

A börtönből frissen szabadult Ádámot tizenkét hét közmunkára ítélik. A mindig derűs pap, Iván közösségébe kerül, különös alakok közé. Iván szerint nincsenek gonosz emberek, a világ csak akkor gonosz, ha a gonoszt keresik benne. Iván arra kéri Ádámot, tűzzön ki maga elé egy célt. Ádám a kert büszkeségét, az almafát veszi célba, a gyümölcséből almatortát akar sütni. Ádáz küzdelem veszi kezdetét, mert a Sátán sem tétlenkedik...

A rendező elmondta, az elmúlt 20 év skandináv filmjeiben a kompromisszummentesség vonzza őt leginkább: ezekben az alkotásokban a gondolkodói, ábrázolási szabadság az igazságok kutatásának vannak csupán alárendelve.

„Az Ádám almáiban az is szimpatikus számomra, hogy finom iróniával viszonyul minden olyan végső következtetéshez, amit a nagy morális kérdésekben, a jó és a rossz viszonyának megfejtésében tehetünk. Kerüli a pátoszt, leplezetlenül, kendőzetlenül mutat rá arra, hogy az élet mindig felrúgja azokat a szabályokat, amiket építeni próbálunk. Ez az előadás olyan helyzetek sokasága, amelyek meghökkentően emberiek, ezért abszurd és tragikomikus. Ha saját magunkat, főbb jellemvonásainkat is egy nagyítón keresztül szemlélnénk, hasonlóan szélsőséges alakokra, furcsa kreatúrákra bukkanhatnánk legbelül” – mesélte Szabó Máté.

A rendező elárulta azt is, közös gondolkodás, ötletelés eredménye ez az előadás, igazi társulati munka.

„A történetet tartottuk végig szem előtt, amit el akarunk mesélni. A nézők pedig leszűrik majd belőle saját tanulságaikat, amik mindenkinél másak-másak lehetnek. Ezt a gondolatiságot tükrözi a Játékszín nézőterének elrendezése is: a székek körbeveszik a játékteret. Az előadásban elhangzik, hogy ahány ember, annyi nézőpont. A hagyományos nézőtérről nézve mindenki ugyanazt a képet látja, egy ilyen térben viszont mindenki más képet lát, mindenki kialakítja magában a képek tartalmából, a befogadott történetből a saját konzekvenciáit, amik szintén mindenkiben másak lesznek.”


Stáblista:

Szereplők:

Ivan: Varga Zoltán

Ádám: Simon Zoltán

Sarah: Szirbik Bernadett

Gunnar: Lajos András

Khalid: Rózsa Krisztián

Dr. Kolberg: Keresztes Sándor

Paul: Szegedi Dezső

Holger: Papp Endre

Jürgen: Márton B. András

Christopher: Kőhegyi Imre


Alkotók:

Rendező: Szabó Máté

Díszlet- jelmeztervező: Füzér Anni

Dramaturg: Perczel Enikő

Zenei munkatárs: Nagy Nándor

Súgó: Márton B. András

Ügyelő-Rendezőasszisztens: Perényi Luca


Forrás:
www.mnsz.hu

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

: