Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA 2019 – VERSENYKIÍRÁS

  • szerda, 12 június 2019 15:44
  • 113 View

Az MTVA és a Duna Televízió, valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen – harmadszor is meghirdeti a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt a gyermek korosztály részére.

6 és 14 év közötti gyerekek jelentkezhetnek egy tájegységünkhöz vagy a hazai nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő népzene, néptánc és népdal produkciókkal.


A Jelentkezés feltételei:

• A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő szólisták és együttesek számára kerül kiírásra.

• A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal, népi játék bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.

• A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 2005. június 1. és 2013. június 1. között születtek (6-14 évesek). Ettől kizárólag zenekarok esetében lehet eltérés, a jelentkező csoport létszámának legfeljebb 20 %-áig 2003. június 1-ig született versenyző is részt vehet.

• Egy személy legfeljebb két kategóriában nevezhet.

• Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.

• A verseny során legalább három különböző produkció bemutatása kötelező a döntőig jutó résztvevők számára, vagyis a televíziós fordulókban, elődöntő, középdöntő, döntő fordulónként más-más produkciót kell előadni.

• Az értékelésnél előnynek számít, ha a versenyző a televíziós fordulók során más-más tájegységek népművészetét jeleníti meg. Előnyt jelent ugyanakkor az is, ha a produkciók között a versenyző a saját lakhelyéhez kötődő népművészeti értékeket is bemutatja, ha a produkció megfelelően illeszkedik az előadók életkori sajátosságaihoz, valamint ha a műsorszámban megjelennek a gyermekfolklór egyéb műfajainak, illetve a hagyományos gyermekélet szokásainak értékei.

Kategóriák:

Énekes szólisták és énekegyüttesek

Az énekes szólisták esetében egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, énekes produkcióval. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Az énekegyüttesek esetében legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A csoportok fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott népdalok stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

Hangszeres szólisták, zenekarok, hangszeregyüttesek

A hangszeres szólisták esetében egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke, a bemutatott népzenei dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. Igény esetén a hangszeres szólistának zenekari kíséretet biztosítunk.

A zenekarok és hangszer-együttesek esetében legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző csoportok fordulónként egy-egy produkciót adhatnak elő, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott népzenei dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

Táncos szólisták (fiú) és táncospárok (fiú-leány vagy leány-leány pár)

A táncos szólisták és táncospárok fordulónként egy-egy produkciót állíthatnak össze minimum 1 és fél perc, maximum 2 perc időtartamban, melynek táncai, illetve azok motívumkészlete egyazon régió hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és stílushű előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása, továbbá a zenei kíséret dallamainak zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értéke.

Néptáncegyüttesek

A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 30 fő. Az együttes fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhet maximum 4 és fél perc időtartamban, melynek táncai illetve azok motívumkészlete egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke beleértve a zenei kíséret dallamainak zenefolklorisztikai, zeneesztétikai értékét, a néptánc-anyag hiteles, stílushű megformálása, illetve az együttes művészi összhatása.

A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen.

Forrás: https://www.mediaklikk.hu/fap-2018-cikkek/cikk/folszallott-a-pava-2019-versenykiiras

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

: