Aktuális számunk

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A MOST FESZT 2019 KÖZÖNSÉGZSŰRIJÉNEK DÍJAZOTTJA: MARTINKOVICS MÁTÉ

  • kedd, 26 március 2019 10:57
  • 133 View

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja, Az egérlyukból című monodrámában nyújtott alakításáért, karakterformáló erejéért, hiteles és természetes szerepformálásáért, dramaturgiai munkájáért járó díjat vette át Tatabányán.

Befejeződött az immáron ötödik alkalommal megrendezett MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál, vagyis a MOST FESZT 2019. A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2019 során a meghívott versenyelőadások szakmai zsűri előtt mérettethették meg magukat.

A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a MOST FESZT 2019 előadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2019 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak.

Az egérlyukból – monodráma

Dosztojevszkij hőse kívülálló, átlagon felüli érzékenységgel és intelligenciával megáldott/megvert ember – legalábbis ő így látja magát. Minden vágya, hogy szeressék és elfogadják, mivel azonban képtelen a többségi társadalomba beilleszkedni, igyekszik gőgös távolságtartással viszonyulni hozzá. Behúzódva sajátos „egérlyukába”, inkább csak szemléli, mint éli az életet, a magány szorítása, a társas kapcsolatok vágya, a valahová tartozás érzése azonban időről időre kiűzi a világba, a „mások” közé. De vajon képes bármilyen emberi viszonyt kialakítani, tartósan működtetni az, aki – bár sokszor joggal – inkább csak idegenkedéssel vegyes iszonnyal képes nézni a többi embert, a közösségi létet? El tudja-e fogadni a szeretetet az, aki másra sem vágyik, szorongva, görcsösen, kényszeresen, hogy végre valaki olyannak szeresse, amilyen? Egyáltalán: szeresse? Képes még felismerni ezt az érzést, ha találkozik vele?

Martinkovics Máté elgondolkodtató, felzaklatóan erős vallomása magányról, szorongásról, tévelygésekről és elnyomhatatlan vágyáról valami értelmesebb, igazabb élet után.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregénye alapján

Fordította: Makai Imre

Rendező: Zsámbéki Gábor

Szereplő: Martinkovics Máté

 

Forrás: http://www.moriczszinhaz.hu/2019/03/a-most-feszt-2019-kozonsegzsurijenek.html 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket:

: