Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA A SZINDBÁDBAN

  • csütörtök, 12 augusztus 2021 08:43

Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából, A Kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operájának koncertszerű változatát adja elő Rácz István és Szántó Andrea operaénekesek, valamint Doman Katalin zongoraművész.

A Kékszakállú herceg vára című operát 1918 májusában mutatták be. Bartók Béla Balázs Béla 1910-ben írt misztériumjátékát dolgozta fel. Az opera a „legendás időkben” játszódik a Kékszakállú várában. Valójában azonban a férfi lelki világát mutatja be a mű.

A Kékszakállú magával viszi új asszonyát, Juditot a várba, amiről az asszony már számos baljós történetet hallott. A várhoz érve hét lezárt ajtó tárul eléjük. Juditot hajtja a kíváncsiság, így Kékszakállú figyelmeztetése ellenére is tudni akarja, hogy mit rejtenek az ajtók. Az első ajtó mögött a kínzókamrát találja, a második mögött a fegyvertárat. A harmadik ajtó mögött a kincseskamra van, a negyedik a vár kertjére nyílik. Judit vért lát a fegyvereken, az ékszereken és a virágon is. Az ötödik ajtó mögött kitárul a herceg birodalma, ám afölött is véres felhők vannak. A herceg ismét figyelmezteti kedvesét, hogy ne akarja kinyitni a többi ajtót, de a nő hajthatatlan. A hatodik ajtó mögött a könnyek tava van. A hetedik, a legféltettebb ajtó mögül három asszony bukkan elő hangtalanul. Kékszakállú előző feleségei. Juditnak sincs menekvése. Belép a hetedik ajtón és a herceg múltjának a része lesz.

Szereplők:

Rácz István: Kékszakállú herceg
Szántó Andrea: Judit

Zongorán közreműködik: Doman Katalin

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A regisztrációt megtehetik
Személyesen: a Móricz Zsigmond Színház Jegyirodájában, Nyiíegyháza, Színház u. 2.
Telefonon: a 42/873-550 telefonszámon
E-mailben:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Az e-mailben kérjük tüntessék fel az előadásra érkezők nevét.

Időpont: 2021. augusztus 14. 19.00

Helyszín: SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér Rendezvényterem, Nyíregyháza, Színház utca 2.

 

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: