Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

Könyv Értékről, Örökségről és Összetartozásról

  • péntek, 08 január 2021 11:08

Érték – Örökség – Összetartozás címmel látott napvilágot 2020-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár mintegy másfél száz büszkeségét bemutató könyv, amely az Agrárminisztérium támogatásával jelent meg. A magyar és angol nyelvű kötet szerzői Bene János történész, címzetes múzeumigazgató és Csutkai Csaba fotóművész voltak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság szervezi a megye területén megtalálható települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárat a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben kapott felhatalmazás alapján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság létrehozásával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés hívta életre.

A könyv bemutatóján Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke – aki a Megyei Értéktár Bizottság elnöke is egyben – elmondta többek között, „…az értékgyűjtő munka egy küldetés, amelynek célja, hogy átadjuk a következő nemzedéknek azt a tudást, amit nagyszüleink, dédszüleink ránk hagyományoztak, és hogy megőrizzük azt a felbecsülhetetlen értékű kincset, amit a mi megyénk rejt. Ez egy pillanatképet mutat, tehát nem teljes mindezzel még az értéktár, de mindenképpen szerettük volna, hogy ez a könyv hozzá tudjon járulni nemcsak értékek őrzéséhez és megmutatásához, hanem turisztikai szempontból is hasznosítható legyen. Ne csak magunknak, hanem az idelátogatóknak is be tudjuk mutatni, mi az, amire mi büszkék vagyunk.”

Csutkai Csaba fotóművész Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes gondolatait idézte: „A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. A hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

„Nem könnyű ezer betűbe belesűríteni egy-egy értékünk leírását úgy, hogy abban minden fontos információ benne legyen, s közben érdekes és érthető is legyen a szöveg” – mondta dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, és hozzátette még, hogy a kötetben szereplő értékek nagy részét mindenki ismeri, de az anyag összeállítás során még ő maga is részesült meglepetésekben.

A kötet Előszavában Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, a könyv kiadásával az a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet az értékeinkre, az értéktár mozgalomra, és inspirálják a Tisztelt Olvasókat arra, hogy ki-ki a maga területén, lakóhelyén kapcsolódjon be ebbe a munkába, elősegítve ezzel azt, hogy nemzeti értékeink sora folyamatosan bővüljön.

Nádasi Zoltán

Kép: A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom, a város legrégebbi műemléke Fotó: Csutkai Csaba

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: