Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

KÖNYVAJÁNLÓ – KIRÁLY LEVENTE: KARINTHY MEGMONDJA

  • vasárnap, 03 január 2021 17:21

Karinthy Frigyes írásai máig frissek maradtak, nem vesztettek semmit aktualitásukból. Az abszurd helyzetekbe keveredő kisembert olyan bensőséges szeretettel figurázza ki, a hatalmaskodókat olyan szenvedéllyel csipkedi, a nyelvvel olyan zseniálisan játszik, hogy minden bizonnyal halhatatlan klasszikusunk marad. Írásainak legjavából állított össze egy csokorra valót a szerkesztő, újra elénk tárva az író humoreszkjeit, szatíráit.

Ki ne ismerné a klasszikussá vált Tanár úr, kérem, vagy a Visszakérem az iskolapénzt című remekléseit? Most bőséges kínálatban itt van előttünk, nevethetünk gyarlóságainkon, baklövéseinken, félszegségeinken vagy éppenséggel az ostoba nagyképűségeinken. Nevethetünk magánéleti vagy társadalmi ügyetlenkedéseinken, magunkra ismerhetünk az apában, aki dorgálással tussolja el zavarát, mert nem tud segíteni fia algebra leckéjében, láthatjuk magunkat a főnök előtti feszengésben, nevethetünk de nem kárörvendően, hiszen magunkon nevetünk.

Humorban nem ismerek tréfát! – mondta Karinthy Frigyes, és valóban, a humor nem tréfadolog, hanem életszükséglet, amit komolyan kell venni. Annyira komolyan, hogy minden elé kellene helyezni, mindent azon az optikán át kellene néznünk, amin ez a zseniális író látott, és akkor könnyebben elviselhető lenne gond és baj, és jobbak lennénk egymáshoz.

Forrás: www.kultura.hu

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: