Aktuális számunk

Kövesd te is!

Ajánló

Partnereink

Fotóriport

A RÓZSAKERT SZABADTÉRI MOZI ÚJRA VÁRJA A KÖZÖNSÉGET!

  • péntek, 12 június 2020 09:49

A Flashdance című amerikai zenés kultfilmmel nyitja meg kapuit a Rózsakerti szabadtéri mozi.

Mindannyian ismerjük Alex Owens (Jennifer Beals) történetét, aki nappal hegesztőként, éjszaka pedig táncosként dolgozott, de arról álmodott, hogy balett táncos legyen. És, hogy milyen örökséget hagyott ránk ez a mozifilm, melynek filmzenéje taszította le a trónról Michael Jackson Thrillerjét 1983-ban?

Zene

Amerikában az album a Billboard 200-as listáján 166. helyen lépett be 1983. áprilisában. A következő héten már a 29. volt, majd júniusban elérte az első helyet, ezzel letaszította Michael Jackson Thrillerjét, ami 17 hétig állt a toplista élén.  A Flashdance 78 hétig maradt a listán. Hatszoros platina album lett és több mint 6 millió eladott példánnyal büszkélkedhet.

Break dance

Persze nem a Flashdance találta fel a breaktáncot, de ez volt az első film, ami népszerűsítette ezt a stílust. Az emlékezetes jelenetben Wayne "Frosty Freeze" Frost és a Rock Steady Crew táncol Jimmy Castor "It's just begun" című számára, ami nem sokkal később break himnusszá vált.

80-90’ évek MTV stílusú filmkészítés

Sok kritikus kifogásolta, hogy a film csupán videoklipekből áll, amik lazán kapcsolódnak egymáshoz a történet által. Ennek ellenére a Flashdancere jellemző gyors vágási stílus hamar elterjedt Hollywoodban, és nem csak zenés filmekben.

Joe Eszterhas írói karrierje

Az író Flashdance előtti egyetlen forgatókönyve, Sylvester Stallone 1978-as mozija, a F.I.S.T. volt, de Alex Owens története után több olyan sztorit is írt amelyek karakteres, határozott nőkről szóltak. Az 1985-ös Kicsorbult tőrben Glenn Close ügyvédet játszott, aki beleszeretett gyilkossággal vádolt védencébe. Az 1988-as Becsapvában Debra Winger FBI-ügynököt alakított, míg Jessica LangMusic Boxban apja háborús bűneivel szembesül ügyvédként. Végül Esterhas az Elemi Ösztönnel  kerül a legkeresettebb forgatókönyvírók közé.

Adrian Lyne rendezői karrierje

Adrian Lyne olyan filmekre specializálódott, amiknek középpontjában azok a nők álltak, akik gyakran estek férfiak valós vagy vélt áldozatául. A Flashdance után a 9 és fél héttel folytatta, amiben Mickey Rourke és Kim Basinger merültek alá az intimitás legrejtettebb titkaiba. Következett a Végzetes vonzerő Glenn Close-sal és Michael Douglas-szel, majd a 90-es években ismét visszatért a témához Demi Moore és Robert Redford föszereplésével a Tisztességtelen Ajánlatban.

Jerry Bruckheimer produceri karrierje

A Flashdance sikere után Jerry Bruckheimer és Don Simpson többek lettek sikeres producereknél. Gyakorlatilag létrehoztak egy új műfajt. Az összetevők: látványos vizualitás, gyors vágások, felszínes témaválasztás. Sikerfilmjeik közt szerepel a Top Gun vagy a  Mint a villám.  Simpson 1996-os halála után Bruckheimer Michael Bay-jel dolgozott együtt megalkotva az Armageddonont és a Pearl Harbort. 

A táncos filmek sikerei

Kétségtelen, hogy a Flashdance nélkül sosem születhetett volna meg a Footloose vagy egy olyan klasszikus, mint a Dirty Dancing. Aztán a 90-es években ezek a mozik mintha eltűntek volna, de a 2000 évek elején utcai tánc stílusban tértek vissza hozzánk. 2001-es Save the Last Dance-szel (Szívem érted rappes) kaptunk újra egy táncos filmet. 2004-ben jött a You Got Served (Utcai tánc), majd érkezett a Step Up széria.

De most hangoljunk Jennifer Beals-el a „szombat” esti programra:

Flashdance stáblista:

Szereplők:
Alexandra "Alex" Owens: Jennifer Beals
Nick Hurley: Michael Nouri
Hanna Long: Lilia Skala
Katie Hurley: Belinda Bauer
Cecil: Malcolm Danare

Alkotók:
Rendező: Adrian Lyne
Író: Thomas Hedley Jr.
Forgatókönyvíró: Joe Eszterhas
Zeneszerző: Giorgio Moroder
Operatőr: Donald Peterman
Vágó: Walt Mulconery, Bud S. Smith

Elnyert díjak:
Oscar-díj, Legjobb zene, betétdal: What a Feeling 1984
Golden Globe-díj: Legjobb eredeti dal: What a Feeling 1984
BAFTA-díj: Legjobb vágás 1984
Grammy-díj: Legjobb eredeti filmzene album 1984

Jegyek elérhetők:

A Móricz Zsigmond Színház Szervező- és jegyirodájában, hétköznap 9-17 óráig, a vetítés előtt a helyszínen, valamint online: https://moriczszinhaz.jegy.hu

COVID-19:

A filmet a szabadtéri rendezvények megtartására érvényben lévő kormányrendelet betartásával, minden 4. széket elfoglalva tekinthetik meg, két néző között három ülőhelyet üresen és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket szabadon hagyva!

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani!

Időpont:2020. június 13. 20.30

 

Forrás: www.moriczszinhaz.hu

Ha tetszett a hír további ajánlókról is értesüljön! Kövessen minket: